Siirry sisältöön

Päätösseminaarimme 10.5.2023 tunnelmia

Digillä terveysvalmennusta -hankkeen päätösseminaari "Minä pystyn!" järjestettiin kuuden digihankkeen yhteisvoimin Diakin Oulun-kampuksella 10.5.2023. Seminaariin oli mahdollista osallistua myös etänä.

Ajatuksia herättäviä puheenvuoroja

Seminaarin juonsi aina niin ihana ja nauravainen lehtorimme, hankkeen asiantuntija Hanna-Leena Huttunen (kuvassa alla). Keynote-puhujina toimivat filosofian tohtori Kaisa Vuorinen sekä Diakin kehitysjohtaja Elina Ylikoski yhdessä yliopettaja Olli Vesterisen kanssa. Vuorinen puhui positiivisen psykologian merkityksestä ”Vahvuuksien voimalla hyvinvointia”. Elina Ylikoski ja Olli Vesterinen kertoivat asiantuntevasti ja hauskasti digistä ja sattuneista digimokista vuosien varrella. Jokaisella hankkeella oli esittelyvuoro, jossa kuultiin monipuolisesti hankkeiden tuloksista videoilla, infograafeilla ja erilaisilla esityksillä.

Hankkeen päätulos on raskauspakkaus.fi

Hankkeemme esittelyn juonsivat valovoimaiset Milla ja Sabina. Milla Dahl on hankkeemme ODL:n projektityöntekijä ja sairaanhoitaja. Sabina Hentilä toimii hankkeessamme asiantuntijana ja hän on myös Diakin lehtori. Hankkeemme ODL:n projektikoordinaattori Ihana ja innokas Saija Tiiro-Tulppo veti välillä taukojumppaa ja se sai hymyn kaikkien huulille. Sen jälkeen Saija ja Erika kertoivat hankkeen päätuloksista, raskauspakkaus.fi-sivustosta ja koulutuskokonaisuuksista.

Paikalla oli myös kohderyhmään kuuluva asiantuntija, terveydenhoitaja Annika Jämsä ja hän kertoi, että on oppinut hankkeen koulutuksissa muun muassa tunnistamaan turvallisen tiedon, osaa hyödyntää sitä työssään, on saanut uusia digitaalisia sovelluksia työn tueksi, uutta tietoa etäohjauksen mahdollisuuksista ja on ottanut Terveyskylä PRO:n käyttöön. Lopuksi katsottiin yksi hankkeen tuotoksista, piirrosanimaatio tulevaisuuden neuvolasta (katso animaatio raskauspakkauksen etusivulta). Lopuksi Sabina houkutteli yleisöä iltapäivän toimintasessioomme arvoituksella, miten veijari liittyy Digillä terveysvalmennukseen.

Toiminnallinen osuus kiinnosti osallistujia

Iltapäivän Digillä terveysvalmennusta -hankkeen toiminnallisessa osuudessa päästiin kokeilemaan raskauspakkaus.fi-sivustoa, kokeilemaan Thinglink-alustalla tehtyä oppimateriaalia ja perehtymään raskausdiabeteksen omahoito-osioon. Toimintasessiomme houkutteli paljon ihmisiä ja tunnelma oli oikein mukava. Raskauspakkaukseen on koottu kaikki hankkeemme koulutuskokonaisuudet ja tuotokset. Sivusto oli koettu hyvänä tukena neuvolan terveydenhoitajien työssä. Useimmat toimintasession osallistujat olivat käyttäneet sivustoa ja aikovat hyödyntää sitä jatkossakin.

Thinglink-pisteellä osallistujat pääsivät kokeilemaan käytännössä uusinta Digitaalinen ohjausosaaminen -koulutuskokonaisuuden etäohjaus- ja ohjausvideo-osioita. Osallistujat keskittyivät hienosti Sabinan ohjatessa heitä. Omahoito-pisteellä Milla ja Saija kertoivat raskausdiabeteksen omahoitokokonaisuudesta. Kokonaisuuteen on koottu erittäin kattavasti raskausdiabeteksen omahoitoon liittyvää turvallista tietoa, luotettavia digisovelluksia ja erilaisia testejä. Pisteellä kävi kova kuhina ja keskustelu oli tiivistä.

Kuva: Vilma Kallio

Myös muiden digihankkeiden toiminnalliset osuudet olivat innostavia, mielenkiintoisia ja houkuttelivat yleisöä paikalle. Osallistujat pääsivät tutustumaan hankkeisiin muun muassa Howspace-ympäristön, opetussimulaation, leikkimielisen selkokielivisan ja rentoutusharjoituksen avulla. Tärkeä osa seminaarin järjestelyä oli hankkeiden yhteistyö ja tutustuminen muiden hankkeiden toteutuksiin, tuloksiin ja ihmisiin. Päivä oli kokonaisuudessaan erittäin antoisa, opettavainen, mukava ja lämminhenkinen. Paljon kiitoksia kaikille hankkeille, osallistuneille ja esiintyjille!

Entä sitten se veijari? No sehän oli hierontalasta, jonka avulla pääsee omahoidon liikkumisosioon suoraan QR-koodilla. Lastaa voi käyttää omaan ja asiakkaan hyvinvointiin hieromalla kasvoja, käsiä ja jalkoja. Annoimme lastan kiitokseksi aktiivisesti mukana olleille hankkeemme kohderyhmään kuuluville terveydenhoitajille.

Kirjoittaja

Erika Kukkonen
Projektipäällikkö
Diakonia-ammattikorkeakoulu