Siirry sisältöön

Koko perheen hyvinvointi

Koko perheen hyvinvointi koostuu jokaisen yksilön hyvinvoinnista. Täältä löydät erilaista tukea ja vinkkejä koko perheen hyvinvointiin. Voitte katsoa esimerkiksi tallenteita yhdessä kumppanisi kanssa, jonka jälkeen voitte keskustella yhdessä ajatuksistanne ja toiveistanne vanhemmuutta ajatellen. Löydät erilaista materiaalia mm. parisuhteen vahvistamiseen, stressin hallintaan ja synnytykseen valmistautumiseen.

1. Tutustu ensin tarpeen mukaan
  • Spotify – podcastlista: Digillä terveysvalmennusta koostuu erilaisista aiheista, jotka liittyvät raskausdiabetekseen ja raskauteen kokonaisuudessaan. Aiheita ovat mm. vanhemmuus, parisuhde, seksuaalisuus, isän tai kumppanin näkökulma.. Kuuntelemiseen et tarvitse Spotifyn Premium-versiota, podcast-lista avautuu selaimessa linkin kautta maksuttomasti.
  • Ensi- ja turvakoti ry: Vauvatalo- Stressistä hyvinvointiin
  • Ensi- ja turvakoti ry: Vauvatalo– Uupunut vanhempi
  • Suomen perinataalimielenterveys ry – Perheille ja Materiaalit 
2. Omahoito-ohjelmat

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat tukevat sinua matkalla vanhemmaksi kasvua. Omahoito-ohjelmat sisältävät tietoa, konkreettisia neuvoja ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa. Ohjelmat perustuvat tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin. Harjoitukset ovat saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta.

3. Tallenteita koko perheen tueksi

Parisuhde

  • Parisuhteen vahvistaminen ja perheen voimavarojen tukeminen    Miten perheen voimavaroja voi vahvistaa ja tukea kumppanuutta raskausaikana ja pikkulapsiarjessa? Voit katsoa videon yhdessä kumppanisi tai muun, sinulle tärkeän henkilön kanssa.(Birgitta Ojala, voimavarakeskeinen ja dialoginen perhe- ja paripsykoterapeutti)

Synnytys ja siihen valmistautuminen 

  • Raskausdiabetes ja synnytys    Mitä asioita synnytykseen liittyy, kun odottavalla äidillä on raskausdiabetes? Voit katsoa videon yhdessä kumppanisi tai henkilön kanssa, joka tulee synnytykseen mukaan. (Sabina Hentilä, TtM, kätilö, imetyskouluttaja, terveysalan lehtori, DIAK)
  • Synnyttäjän tukena  Mitä synnytykseen valmistautuminen pitää sisällään? Mitä asioita meidän tulee huomioida synnytystä ajatellen? Voit katsoa videon yhdessä kumppanisi tai henkilön kanssa, joka tulee synnytykseen mukaan. (Sabina Hentilä, TtM, kätilö, imetyskouluttaja, terveysalan lehtori, DIAK)
  • Terveyskylä – Naistalon videot   Terveyskylän Naistalon videoista löydät synnytys- ja synnytyksen jälkeiseen aikaan tukimateriaalia videoiden muodossa. Vinkkejä myös imetykseen ja vastasyntyneen hoitoon.
Pregmind
  • Lisätietoja Pregmindmaksuttomasta, kotimaisesta mobiilisovelluksesta nettisivuilla
  • Pregmind- esittely   Pregmind- valmiina vanhemmuuteen- maksuttoman mobiilisovelluksen yleisesittely (Milla Dahl, sairaanhoitaja YAMK, ODL Liikuntaklinikka)
  • Pregmind- ohje vanhemmille Miten hyödyntää Pregmind-mobiilisovellusta odottavana äitinä ja kumppanin näkökulmasta (Milla Dahl, sairaanhoitaja YAMK, ODL Liikuntaklinikka)
  • Pregmind-ohje neuvolan ammattilaisille   Miten hyödyntää Pregmind-mobiilisovellusta neuvolan terveydenhuollon ammattilaisena? (Milla Dahl, sairaanhoitaja YAMK, ODL Liikuntaklinikka)
4. Muita aiheita
5. Sosiaalisen median kanavat

Suosittelemme seuraavia, luotettavia sosiaalisen median kanavia omahoidon tueksi.

  • Instagram: @imetyksentukiry, @oulunensijaturvakoti, @neuvokasperhe, @vaestoliitto, @vauvalinja, @oulundoulat, @lastenliitto_oulu
  • Facebook: Imetyksen tuki ry, Vauvatalon ryhmät (Ensi- ja turvakoti ry, Vauvatalo), Väestöliitto, Oulun doulat, Pohjois-Pohjanmaan Lastenliitto