Digitaalisuus raskausdiabeteksen tukena
Digitalisaation on tarkoitus tukea raskausdiabeteksen omahoidossa, se ei korvata neuvolaa. Digitaalisuus tuo uusia mahdollisuuksia terveyskäyttäytymisen muutoksen tueksi sekä lisää terveydenhuollon ammatillista osaamista. Hankkeessa hyödynnetyt digitalisuuden eri alustat ovat maksuttomia, matalankynnyksen palveluita ja nykypäivää. Alta löydät lyhyet esittelyt suosittelemistamme digitaalisuuden eri
Podcast
Spotify on osittain maksuton mobiilisovellus- tai verkkoselain alusta, josta voi kuunnella muun muassa podcasteja tai musiikkia. Podcastit on koottu yhteen hankkeen maksuttomalle soittolistalle, josta kuka vain voi näitä kuunnella linkin kautta raskauden aikaisen, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi tai oman työnsä tueksi. Linkit sijaitsevat www.raskauspakkaus.fi- nettisivustolla eri elintapa-pakkausten sisällä. Listalle on valittu luotettavia tekijöitä, jotka ovat erilaisia terveydenhuollon ammattilaisia taustaltaan tai antavat vertaistukea. Podcasteja voi kuunnella vuorokauden ajasta riippumatta ja ovat hyviä luotettavan tiedon välittäjiä. Luotettavaa tietoa voi kuunnella esimerkiksi liikkumisen yhteydessä.
Video
Videot ovat visuaalisia oppimisen keinoja, joiden kautta voi helposti tarkistaa omahoidon tueksi erilaisia asioita. Erilaisia videoita on hyödynnetty omahoidon tueksi sekä myös terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen tueksi. Hankkeessa hyödynnettiin erilaisia videoita ravitsemuksen, liikkumisen, mielenhyvinvoinnin, unen ja koko perheen hyvinvoinnin tueksi. Kaikki videot ovat terveydenhuollon eri ammattilaisten tuottamia.
Sosiaalinen media
Sosiaalisesta mediasta voi saada vertaistukea, luotettavaa tietoa omahoidon tueksi sekä vinkkejä. Sosiaalisessa mediassa on tärkeää tunnistaa luotettavat kanavat, joita seurata (esim. Teratologinen tietopalvelu, Kätilön kahvitunti, Tiedenaiset…). Terveydenhuollon eri toimijoiden olisi tärkeää näkyä sosiaalisessa mediassa ja jakaa luotettavaa terveystietoa seuraajien hyödynnettäväksi ja seuraajat tunnistaisivat luotettavat kanavat. Tämä vie tilaa pois disinformaation tuottajilta sosiaalisesta mediasta.
MySugr
MySugr-mobiilisovellus on ainoa sovellus, joka huomioi yksittäisesti raskausdiabeteksen ja on suomenkielinen. Sovelluksen maksuttomaan versioon voi merkata verensokeriarvot sekä pitää ravitsemuksen ruokapäiväkirjaa. Sovellus toimii maksuttomasti, mutta maksullinen puoli takaa laajemman mahdollisuuden hyödyntää sovellusta.
Fineli
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylläpitämä Fineli on selaimessa toimiva ruokapäiväkirja. Raskausdiabeteksen ravitsemuspäiväkirjaa voi pitää tämän avulla verkossa. Suositeltavaa on kirjautua tai luoda tunnukset (maksuton), jolloin pidetty ruokapäiväkirja tallentuu omahoidon tueksi.
Ukk-instituutin liikkumisen suositukset
Liikkumisen suositukset kiteyttävät terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän ja antavat esimerkkejä liikkumisen muodoista. Suositus toimii ammattilaisten työkaluna ja hyvänä pohjana liikkumisen puheeksi ottamisessa ja liikuntaneuvonnassa. Hankkeessa on hyödynnetty liikkumisen suositusta raskaana oleville ja synnytyksen jälkeen.
Älykello
Puettavan sensoriikan avulla voi mitata mm. omaa paikallaanoloaan tai liikkumista. Puettava sensoriikka oli kohderyhmän toiveena yhtenä liikkumisen lisäämisen apuvälineenä. Hankkeessa hyödynnettiin tähän Polar Unite- älykelloa. Älykellon ohjetta voi soveltaa muihin kelloihin.
Askelmittari
Askelmittari on helppo, yksinkertainen mittari ja apuväline paikallaanolon tauottamiseen ja liikkumisen lisäämiseen. Askelmittari löytyy melkein jokaisesta älypuhelimesta, jonka voi tarvittaessa ladata oman älypuhelimen sovelluskaupasta maksuttomasti. Askelmittaria voi hyödyntää, jos käytössä ei ole älykelloa tai ei halua kokeilla muita liikkumisen mittaamisen sovelluksia.
Sport tracker
Sports Tracker- mobiilisovellus mittaa älypuhelimen avulla liikkumisen reitti- ja nopeustiedot. Sovelluksen maksuton osio soveltuu päivittäiseen käyttöön. Sovellusta voi hyödyntää oman liikkumisen ja sen kehittymisen seurantaan.
Sportive
Sportive- mobiilisovellus on kotimainen ja maksuton, joka tarjoaa suomalaisten ammattilaisten ulkoilmaan suunnittelemia audiotreenejä – erityisesti matalan kynnyksen lajeihin. Harjoitukset ovat suomenkielisiä ja sovelluksesta löytyy myös sopivia harjoituksia raskaana oleville (muun muassa kävely). Sovelluksen kanssa yhteistyötä on tehnyt muun muassa Sydänliitto.
Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat
Mielenterveystalosta saa julkisen terveydenhuollon tarjoamaa luotettavaa apua mielen hyvinvointiin vuorokaudenajasta riippumatta. Mielenterveystalon sisällöt ovat maksuttomia. Omahoito-ohjelmat ovat asiantuntijoiden laatimia kokonaisuuksia, joiden avulla saa tukea omaan tilanteeseen. Omahoito-ohjelmia voi tehdä yksin tai yhdessä (mm. parisuhteen omahoito-ohjelma) ja aihealueita voi ottaa puheeksi neuvolassa tarpeen mukaan.
Hyödynnetyt omahoito-ohjelmat:
- Raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma
- Parisuhteen omahoito-ohjelma
- Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen omahoito-ohjelma
- Unettomuuden omahoito-ohjelma
- Lasten univaikeuksien omahoito-ohjelmat
- Työhön paluun omahoito-ohjelma
Pregmind
Kotimainen, maksuton mobiilisovellus, joka valmistaa vanhemmuuteen henkisesti. Mobiilisovellus pohjautuu turvalliseen, luotettavaan tietoon ja perustuu Suomen terveydenhuoltoon. Kehittäjät ovat psykologisten kysymysten ammattilaisia. Sovellus pitää sisällään raskausviikoittain eteneviä kuunneltavia harjoituksia, podcasteja, päiväkirjan sekä Kuura-chatbotin. Sovelluksen hyödyntämisessä olisi tärkeää muistaa vuorovaikutuksellisuus tulevien vanhempien kesken tai neuvolan ammattilaisen kanssa keskustellen ajatuksia herättävistä aiheista.
- Pregmind-ohje neuvolan ammattilaisille Miten hyödyntää Pregmind-mobiilisovellusta neuvolan terveydenhuollon ammattilaisena? (Milla Dahl, sairaanhoitaja YAMK, ODL Liikuntaklinikka)
Rentoutumisharjoitukset
Oiva mieli -harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. Harjoituksia voi käydä läpi järjestyksessä tai tehdä niitä oman tarpeen mukaan.