Siirry sisältöön

Raskausdiabeteksen omahoidon paketti

Raskauspakkaus.fi-sivuston omahoidon osio on pilotointi vaiheessa. Raskausdiabeteksen omahoidon osuuteen on koottu toimintamalli, vinkit elämäntapamuutoksen aloittamiseen ja onnistumiseen sekä omahoidon paketit. Omahoidon paketit pitävät sisällään ravitsemuksen, liikkumisen, mielenhyvinvoinnin, unen ja levon sekä koko perheen hyvinvoinnin-paketit. Keräämme tällä hetkellä palautetta ja kokemuksia niin äideiltä kuin neuvolan ammattilaisilta.

Mitä paketit sisältävät?

Omahoidon eri paketit koostuvat samalla rakenteella: ensin äiti tai neuvolan ammattilainen tutustuu turvalliseen, luotettavaan tietoon aihealueeseen liittyen, esimerkiksi UKK-instituutin liikkumisen suosituksiin raskauden aikana. Tämän jälkeen äiti voi tehdä testin, jolla hän hahmottaa aihealueen kannalta oleelliset asiat itsestään, kuten ravitsemuksen. Testit ovat suuntaa antavia ja auttavat äitiä pohtimaan omia elintapojaan ja mahdollisia muutoksia.

Näiden pohjalta äiti voi lähteä pohtimaan omia tavoitteitaan. Digitaaliset materiaalit, kuten erilaiset videot, sovellukset, podcastit ja omahoito-ohjelmat ovat tavoitteiden saavuttamisen tukena. Äiti saa neuvolasta tukea omahoitoonsa.

Miten sivustoa hyödynnetään?

Raskausdiabeteksen omahoito-paketteja hyödynnetään yhdessä neuvolatoiminnan kanssa. Nettisivusto ei korvaa neuvolaa, vaan neuvolan ammattilainen voi hyödyntää sivustoa raskausdiabetesta sairastavan äidin ohjauksessa sekä tietenkin äiti omahoitonsa tukena.  Äiti saa ensikäden ohjauksen neuvolasta esimerkiksi liikkumiseen raskauden aikana, jossa omahoitoon ohjataan yksilöllisesti huomioiden mahdolliset rajoitukset.

Neuvolan ammattilainen ohjaa äidin raskauspakkaus.fi-nettisivustolle, josta hän löytää erilaista tukea itseään koskettaviin aiheisiin. Myös ammattilainen on tutustunut sivustoon ja osaa ohjata asiakasta tämän kautta. Neuvolasta voidaan ohjata äitiä tekemään lantiopohjaharjoitteita sivuston kautta tai tutustumaan liikkumiseen synnytyksen jälkeen. Tärkeintä on kannustaa äitiä, jotta hän jaksaa huolehtia itsestänsä.

Kun äiti on kokeillut omahoitonsa tueksi esimerkiksi sovellusta tai podcasteja, olisi neuvolan ammattilaisen hyvä kysyä seuraavalla tapaamisella tai etänä tämän vaikutuksista äidin omahoitoon: ”Oivalsitko jotain omahoitoosi liittyen? Oletko liikkunut enemmän, kun sait lisätukea videoista?”. Tärkeää on siis molemminpuolinen vuorovaikutus, jolloin digitaalisuuden hyöty yhdistyy omahoitoon.

Pääset tutustumaan omahoidon pakettiin menemällä www.raskauspakkaus.fi-sivustolle ja valitsemalla ”Vanhemmille”-osion.