Siirry sisältöön

Raskausdiabetes-äideille asiantuntevaa elintapavalmennusta

Digillä terveysvalmennusta -hankkeen kuvituskuva: lenkkitossut: digimaailmaa, polkupyörä, hedelmiä kuvattuna.
Oletko joskus kokenut joutuneesi informaatiosuohon, josta on vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä tarua? Digillä terveysvalmennusta -hankkeen koulutukset ja webinaarit opastavat äitejä arvioimaan informaation luotettavuutta ja etsiytymään luotettavan, hyvinvointia tukevan tiedon ääreen. Koulutus on maksutonta.

Kukapa ei olisi eri elämänvaiheissaan saanut opastusta ja neuvoja hyvään terveyteen ja elintapoihin. Ohjeita suorastaan tulvii, ja neuvojiakin saattaa olla monenlaisia: tuttava tai työkaveri vinkkaa loistavasta blogista, podcastista, tubettajasta tai influencerista, jota nyt kannattaisi ehdottomasti seurata.

Mistä erottaa luotettavan tiedon?

Neuvojen tulvassa voi olla vaikea erottaa, mikä on luotettavaa tietoa ja mistä on itselle todellista hyötyä ja iloa.

Digillä terveysvalmennusta -hankkeessa ODL Liikuntaklinikka antaa radi-äideille (raskausdiabetekseen sairastuneille tai sen riskissä oleville odottajille ja vastasynnyttäneille äideille) luotettavaa ja asiantuntevaa elintapaohjausta. Eikä maksa mitään.

Ohjaus on yksilöllistä, ja voit itse vaikuttaa ohjauksen sisältöön. Aiheita voivat olla esimerkiksi ravitsemus, liikunta, palautuminen, unen edistäminen ja säännöllinen arkirytmin suunnittelu. Ohjauskertoja on 1−3, ja ne toteutetaan lähi- tai etäohjauksena – miten vain itse katsot parhaaksi.

Saanko etänä vastaksia kysymyksiini? Välittyykö tunnetieto etänä?

Neuvoloiden valmennusten ja terveydenhuollon ohjauksen muuttuminen etänä annettavaksi jakaa mielipiteitä.  Tunnetiedon välittyminen etäyhteydellä voi olla vaikeaa, eikä aina voi olla varma, tuleeko kuulluksi ja ymmärretyksi. Toisaalta digitaalisuus edistää terveysvalmennuksen ja muiden palvelujen saavutettavuutta. On helpompaa saada yhteys, kun ei tarvitse pähkäillä ja suunnitella, miten pääsisi paikan päälle.

ODL:n yksilöllinen ohjaus varmistaa, että sinä tulet kuulluksi

Me Digillä terveysvalmennusta -hankkeessa ja ODL Liikuntaklinikalla varmistamme, että yksilöohjauksiimme osallistuva äiti kokee tulevansa kuulluksi, tapahtuupa ohjaus sitten etänä tai lähitapaamisena.

Arvioimme aluksi tilannettasi ja ohjaustarvettasi sähköisellä alkukyselyllä. Tiedämme, että kaikilla on arjessaan jo hyviäkin valintoja, jotka on hyvä tehdä itselle näkyviksi ja joita kannattaa vahvistaa. Pohdimme kanssasi yhdessä, millaisista digitaalisista sovelluksista tai mittareista juuri sinä voit hyötyä tehdessäsi hyvinvointiasi tukevia valintoja.

Antamamme yksilöohjaus toimii neuvolakäyntien lisätukena – se ei siis vähennä tai korvaa neuvolakäyntejä.

Toivoisitko ruokaideoita arkeesi?

Tähän mennessä saamamme palautteen mukaan radi-äidit toivovat erityisesti ravitsemukseen liittyvää ohjausta. Ravitsemusohjauksen toivotaan sisältävän käytännön ruokaideoita ja vinkkejä muun muassa kasvisten lisäämiseen. Yksi äideistä toteaa: ”Tuntuu et kaikkialla hoetaan että tee ostoslista valmiiksi, mutta kiireen keskellä jo sen ostoslistan kirjottaminen on hankalaa, kun ei ole valmiita ruokaideoita.”

Muita toiveita yksilöohjauksen aiheiksi ovat levon merkitys vauvavuonna ja tuki liikkumisen lisäämiseen. Mitä keinoja olisi siihen, että liikkumisen saisi pysyvästi osaksi omaa arkea?

Myös lisätieto raskausdiabeteksestä koetaan tarpeelliseksi. Lisäksi radi-äidit toivovat enemmän tietoa hyvinvointia tukevista digisovelluksista ja apua terveyttä edistävien elintapojen omaksumiseen.

Näihin toiveisiin me hankkeessa ja ODL Liikuntaklinikan yksilöohjauksessa haluamme tarttua. Ja jos sinulla on muitakin toiveita, kerrothan niistä meille.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä – olemme täällä sinua varten! Digitaaliset välineet tuovat laadukkaan elintapaohjauksen juuri sinne, missä sinä olet.

Digillä terveysvalmennusta -hankkeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu ja ODL Liikuntaklinikka on mukana osatoteuttajana.


Lisätietoa Digillä terveysvalmennusta -hankkeesta:

www.raskauspakkaus.fi


Kirjoittaja:

Saija Tiiro-Tulppo

projektikoordinaattori

ODL Liikuntaklinikka

saija.tiiro-tulppo@odl.fi

Kirjoittaja on ODL Liikuntaklinikalla projektikoordinaattorina työskentelevä fysioterapeutti. Työssä Saijaa innostavat erityisesti asiakkaat ja heidän hyvinvointiaan edistävien valintojensa tukeminen sekä digivälineiden hyödyntämisen kehittäminen elintapaohjauksessa.