Mielenhyvinvoinnin omahoito
Raskausdiabetes-diagnoosi ja tuleva vanhemmuus voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Saatat tuntea syyllisyyttä, pettymystä tai ahdistusta, mutta myös muitakin tunteita- sinusta on tulossa vanhempi! Neuvolastasi saat aina tukea ja keskustelu apua. Puhu kumppanillesi, ystävillesi tai läheisillesi tarpeen mukaan, älä jää yksin. Vertaistukea löydät ”Raskausdiabeteksen omahoito”-osiosta.
1. Tutustu ensin
- Terveyskylä: Raskaus & synnytys
- Mielenterveystalo
- MLL- vanhemmille
- Suomen perinataalimielenterveys ry
2. Omahoito-ohjelmat
Mielenterveystalon maksuttomat omahoito-ohjelmat tukevat sinua matkalla vanhemmaksi kasvua. Omahoito-ohjelmat sisältävät tietoa, konkreettisia neuvoja ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa. Ohjelmat perustuvat tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin. Harjoitukset ovat saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Vahvista näiden avulla itseäsi!
3. Videot omahoidon tueksi
- Raskaus ja mielenhyvinvointi Mielenhyvinvointi raskausaikana, turvantunteen vahvistaminen, rauhoittuminen ja vireystilan ongelmat (Jonna Karimo, kätilö, kliinisen tason seksuaaliterapeutti, psykoterapeutti koulutettava, Väestöliiton hyvinvointi Oy )
- Turvapaikka-harjoitus -osa Raskaus ja mielenhyvinvointi-tallennetta. (Jonna Karimo, kätilö, kliinisen tason seksuaaliterapeutti, psykoterapeutti koulutettava, Väestöliiton hyvinvointi Oy )
4. Mielenhyvinvoinnin tueksi
- Pregmind- valmiina vanhemmuuteen kotimaisen, maksuttoman mobiilisovelluksen yleisesittely (Milla Dahl, sairaanhoitaja YAMK, ODL Liikuntaklinikka)
- Pregmind- ohje vanhemmille Miten hyödyntää Pregmind-mobiilisovellusta odottavana äitinä ja kumppanin näkökulmasta (Milla Dahl, sairaanhoitaja YAMK, ODL Liikuntaklinikka)
- Lisätietoa Pregmind-mobiilisovelluksesta
- Spotify-podcastlista koostuu erilaisista aiheista, jotka liittyvät raskausdiabetekseen ja raskauteen kokonaisuudessaan. Aiheita ovat mm. ravitsemus, liikunta, mielenhyvinvointi, imetys, seksuaalisuus.. Kuuntelemiseen et tarvitse Spotifyn Premium-versiota, podcast-lista avautuu selaimessa maksuttomasti
- Kuunneltavia harjoituksia: Mielenterveysliitto – Rentoutumisharjoitukset
5. Sosiaalisen median kanavat
Suosittelemme seuraavia, luotettavia sosiaalisen median kanavia omahoidon tueksi
- Instagram: @mielenterveystalo, @pregmindapp, @seksuaaliterapeutti_jonnak, @mielenterveys, @aima.ry
- Facebook: Mielenterveystalo, Suomen perinataalimielenterveys ry, Mieli- Suomen mielenterveys ry, Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry