Siirry sisältöön

Liikunta ja raskausdiabetes – ota vinkit talteen!

Liikunta on yksi raskausdiabeteksen omahoidon keinoista ravitsemuksen ohella. Kaikenlainen liikkuminen tehostaa sokerin käyttöä elimistössä, jolloin liikunta laskee verensokeria ja vähentää raskausdiabeteksen riskiä sekä parantaa raskausdiabeteksen hoitotasapainoa. (Diabetesliitto, 2022).

Liikuntaa suositellaan kaikille raskaana oleville ja synnyttäneille äideille. Säännöllinen liikunta raskauden aikana edistää muun muassa nopeampaa synnytyksestä palautumista. Liikuntaa suositellaan jatkettavaksi myös raskausdiabeteksen ja synnytyksen jälkeen, jolloin voit vähentää riskiäsi sairastua 2.tyypin diabetekseen. Liikuntaa kannattaa harrastaa eri syistä – se tuo iloa itselle, edistää painonhallintaa terveyden kannalta ja tukee omaa mielen hyvinvointia.

Olemme koonneet alle erilaisia digitaalisia keinoja äidille omahoitoon ja terveydenhuollon ammattilaisen tueksi äidin liikuntaohjaukseen. Kokoamme myöhemmin mallin, jota äiti voi hyödyntää liikunnan toteuttamiseen ja ammattilainen äidin ohjaukseen. 

Tässä vinkkejä liikunnan lisäämiseen:

Raskaana oleville ja synnyttäneille
  • UKK-instituutin liikunnan suositukset raskaana oleville ja synnyttäneille  Tutustu ensin suositukseen, jotta tunnet turvallisen liikkumisen tavat. Linkki suositukseen: Raskauden aikainen liikunta-suositus Kävely on turvallinen liikunnan muoto raskauden aikana.
  • Tee UKK-instituutin Arvioi liikkumisesi-testi Testin avulla saat käsityksen liikkumisesi tasosta ja sinun on helpompi lähteä pohtimaan omia tavoitteitasi liikunnan lisäämiseen. Voit varata myös maksuttoman yksilöohjaus-ajan, jossa pohdimme tätä yhdessä (milla.dahl@odl.fi)
  • Lantiopohjavideo Voit saada videon käyttöösi ottamalla yhteyttä milla.dahl@odl.fi. Videon on tehnyt Marjaana Koivuranta, äitiys- ja lantiopohjafysioterapeutti. Video sopii sekä raskaana oleville, että synnyttäneille. Video kestää n. 40 minuuttia.
  • Voit katsoa myös Terveyskylästä lantiopohjan tunnistamisharjoitukset. Lantiopohjaa on syytä alkaa harjoittamaan jo raskauden aikana, sillä se edistää synnytyksestä palautumista. 
  • Älykello tai aktiivisuusmittari  Voit hyödyntää liikunnan omaseurantaan ja pyytää meiltä lainaan älykelloa, jonka avulla pystyt seuraamaan omaa liikkumistasi. Älykellon avulla saat helposti selville esimerkiksi askelmääräsi ja sen kehityksen. Ota meihin yhteyttä (milla.dahl@odl.fi) , jos haluat ohjausta kuinka hyödyntää omaa tai meiltä lainattua älykelloa raskauden aikaisen tai synnytyksen jälkeisen liikkumisen lisäämiseen! Hyödynnämme Polar Unite-älykelloa ohjauksessa.
  • Sporttracker maksuton versio puhelimesi sovelluskaupasta liikunnan seurantaan. GPS-seurannan avulla saat tietoon mm. kuljetun matkan ja voit seurata edistymistäsi.
  • Sportive Suomalainen maksuton mobiilisovellus. Sovellus neuvoo sinua valitsemassasi sovelluksen liikunnassa (kävely, sauvakävely) tekemään liikkeet oikein. Ohjeet voi kuunnella samalla tehdessä. Voit ladata sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta maksuttomasti.
  • Selkäkanava  löydät hyviä vinkkejä selän hyvinvointiin ja selkäkipuun raskauden aikana.
Lisäksi raskaana oleville
  • Raskaana olevan äidin kuntosaliharjoitus -video Voit saada videon käyttöösi ottamalla yhteyttä milla.dahl@odl.fi.