Siirry sisältöön
Liikkuminen

Kohderyhmän äitien tarpeita ovat olleet mm. liikkuminen yleisesti, lantiopohja- ja kuntosaliharjoitteet sekä selän ja nivelten hyvinvointia ja ryhtiä tukeva liikkuminen ja harjoittelu raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.

Hankkeen kokemusten perusteella suosittelemme, että raskaana olevien ja synnyttäneiden liikkumisen ohjaukseen voisi enemmän hyödyntää kunnan tai kaupungin omaa liikuntaneuvontaa. Neuvolasta saa liikkumisen ohjausta, mutta siihen ei siellä ole aina riittävästi resursseja. Kunnista löytyy lakisääteisesti maksutonta liikuntaneuvontaa liikkumisen ammattilaisten toimesta. Neuvolat voisivat hyödyntää kunnan liikuntapalveluita (maksuton liikkumisen tai elintapaohjaajan tuki), jolloin äidit ja perheet saisivat tukea liikkumiseen. Yhteistyö myös tiivistyisi alueiden oman neuvolan ja liikuntapalveluiden välillä. Erityisesti synnytyksen jälkeen tulisi kiinnittää huomiota ammattimaiseen liikkumisen tukeen, jotta terveelliset elämäntavat liikkumisen osalta tulisivat osaksi koko perheen arkea.

Älykellon hyödyntäminen

Hankkeen aikana äidit saivat lainata puettavaa sensoriikkaa (älykelloa) paikallaanolon tauottamiseen ja liikkumisen seuraamiseen raskausaikana ja synnytyksen jälkeen (n=3). Älykelloa testanneet saivat kirjallisen ja suullisen ohjauksen älykellon hyödyntämisestä paikallaanolon tauottamiseen. Heitä neuvottiin huomioimaan, että raskausaikana ja synnytyksen jälkeen esimerkiksi hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa vääristäen puettavan sensoriikan tuottamaan dataan.

Älykellon avulla yksi vastaajista pystyi lisäämään liikkumistaan vähintään 2,5 h reippaaseen liikkumiseen viikossa. Toinenkin lisäsi liikkumista, mutta hyödynsi älykelloa pääsääntöisesti synnytyksen jälkeiseen palautumiseen.